Ana içeriğe atla

Türkiye'de Kuraklık Tehlikesi ve Çevre Uygulamaları

Yıllar boyunca ülkemizin su zengini bir ülke olduğu öğretildi bizlere okullarda. Sonradan okuyup Çevre Mühendisliği Lisans Programını kazanınca Üniversitemizin bir baktık ki aslında Türkiye içilebilir su kaynakları açısından potansiyel alarm bölgeleri arasında. (US Filter Corporation'ın haritasını bi daha ki yazımda bloga koyucam)

Sonra bunu sadece Çevre Mühendisleri ve konunun uzmanları değil tüm Türkiye öğrendi, okuma yazma bilmeyen yaşlılarımıza kadar. Çünkü Ankara ve İstanbul başta olmak üzere su sıkıntısı baş gösterdi. Gazeteler bas bas bağardı suyu idareli kullanalım diye.

Hatta bu yazıyı yazdığım saatlerde Ankara'nın bir çok yerinde su yok, çünkü barajlarda doluluk oranı Ankara çapında yüzde 1-2 ler ile gösteriliyor.

Tam bu noktada Çevre Mühendisliği alanına su sıkıntısı giriyor. Mesela İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının parmak bastığı bir nokta "Ülkemizde ağaçta aynı su ile sulanıyor, ineklerde besi çifliklerinde aynı sudan içiyor, beton harcıda aynı su ile yapılıyor."

Acilen bir su politikası oluşturmamız lazım bu politika gelecek yıllarda ki baraj yapımlarından, sanayi tesislerinde kullanılan suyun geri dönüşümünü ve hatta evsel atıksuların orman alanlarında ki ağaçların sulaması dahil geniş kapsama sahip olmalı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği - 2022

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, su kaynaklarının korunması ve su kirliliğinin önlenmesi amacıyla Türkiye'de yürürlüğe giren bir düzenleyici belgedir. Bu yönetmelik, çevre ve insan sağlığını koruma hedefiyle su kirliliğiyle mücadele etmeyi amaçlar. Yönetmelik, atık suların deşarj edilmesi, kimyasal kullanımı, endüstriyel tesislerin faaliyetleri ve tarım uygulamaları gibi konuları kapsar. Su kirliliği kaynaklarını belirlemek, önlemek ve azaltmak için önleyici ve düzeltici tedbirlerin alınmasını sağlar. Ayrıca, su kirliliği ile ilgili faaliyetlerin izlenmesi, kontrolü ve denetimi gibi konulara da odaklanır. Yönetmelik, atık su deşarj standartları belirler ve endüstriyel tesislerin atık su arıtma sistemlerini kurmasını ve işletmesini zorunlu kılar. Bu şekilde, atık sulardaki zararlı maddelerin azaltılması ve su kaynaklarının korunması sağlanır. Aynı zamanda, tarım uygulamalarında çevre dostu yöntemlerin teşvik edilmesi ve kimyasal kullanımının sınırlanması da yönetmelik kapsamındadı

Atıksu Arıtma Tesislerinde Dengeleme Havuzu

Betonarme olarak inşa edilen mevcut havuzumuz iki (2) adet çıkış kapağı bulunmaktadır. İlk kapakta teknik aksaklıkların oluşması durumunda ikinci kapaktan sisteme su beslemesi yapılabilecektir. Ayrıca ikinci kapak çamur susuzlaştırma ve filtrasyon ünitelerine daha yakındır. Bu sayede filtre pres süzüntü suyu ve filtrasyon tanklarının geri yıkama suları daha az iletim borusu kullanılacak dengeleme havuzuna geri boşaltılacaktır.İlk kısım dengeleme havuzu olarak kullanılacaktır. Dengeleme havuzuna gelen atık sular ilk önce sepet ızgaradan geçmektedir. Sepet ızgarada kaba pislikler tutularak sonraki ünitelerin kirlilik yükü azaltılmaktadır. Sepet ızgaradan geçen atık sular dengeleme havuzunda birikmektedir.Dengeleme havuzunun amacı havalandırma havuzuna homojen karışımlı atık su hazırlamaktır. Dengeleme havuzunda debi ve kalite bakımından homojen hale getirilen atık sular, cazibeli olarak, sabit bir debide havalandırma havuzuna geçmektedir. Dengeleme havuzunda yeterli karışımın sağla

STANDARD SU VE GAZ BORULARI DIN 2440 NORMU ÇAPLARI - KALINLIKLARI

  1/2" den 20" standard su borusu ebatları