Ana içeriğe atla

ATIKSULARDA AĞIR METAL GİDERİMİ

GİRİŞ

Bu yazıda suda çözünmüş metallerin atıksu arıtma proses'i esnasında giderimi hakkında temel bilgiler vermektedir. Her arıtma tesisinin kendi dinamikleri olduğu düşünüldüğünde yazı boyunca verilecek sayılar aslında laboratuvar şartlarında yani teorik sayılardır. Arıtma tesislerine uygulandıgında farklılıklar gösterebilir.


TANIMLAR

Kostik: Sodyum Hidroksit (NaOH) Yüksek alkaliniteye sahip bir kimyasaldır.
Metal-Hidroksit: Demir sülfat, aluminyum sülfat veya demir 3 klorür gibi koagulant kimyasallarla metallerin fiziksel olarak birleşip hacminin artmış şekli.
Ağır Metaller: Kurşun, gümüş, bakır, nikel, çinko, krom vb..


YAZI

Ağır metaller arıtma prosesine girdiğinde kararlı bir yapıya sahip olup katı olarak çökmeleri olanaksızdır. Çökürmek için gerek işlem temel olarak, ilk başta metalleri metal-hidroksit haline getirmek, ardındanda kostik ilavesi ile suyu uygun pH'a getirip metal-hidroksitlerin çökelmesini beklemek.

Şimdi ağır metal çeşitlerine göre pH ve çözünebilirlik ilişkisine göz atalım;

Bakır: Kaplama sanayi atıksuların sık görülen ağır metaldir. Hidroksiti en iyi pH 8 ve civarıdır.

Bakır Hidroksit'in Teorik Çözünürlüğü


Gümüş: Porselen, fotograf, elektrokaplama ve mürekkep üretim tesislerinin atıksularında bulunan gümüş'ün hidroksiti yüksek pH derecelerinde çökelir.

Gümüş Hidroksit'in Teorik Çözünürlüğü

Nikel: Nikel kaplama yapan sanayilerin atıksularında varolan nikelin hidroksiti de gümüş gibi yüksek alkalinitede çöker.

Nikel Hidroksit'in Teorik Çözünürlüğü



Kurşun: Doğada bulunan en zararlı ağır metallerden biri olan kurşun, atıksuda konsatrasyon olarak 10mg/lt nin altına düşürmek teorik olarak mümkün değildir.

Kursun Hidroksit'in Teorik Çözünürlüğü

Kadmiyum: Kadmiyum metal alaşımları, seramik, elektrokaplama, fotoğraf, pigment, tekstil boyama, kimya sanayi ve kurşun madeni dren sularında bulunur. Çökelmesinin kimyasal reaksiyonu aşağıdadır.
1. 3Cd+2 + 2Fe(OH)3 → 3Cd(OH)2 (k) ↓ ( pH=6 da )
Demir III hidroksit Kadmiyum hidroksit
2. 3Cd+2 + 2Fe(OH)3 → 3Cd(OH)2 (k) ↓ ( pH=8.5 da )

3. Cd+2 + 2Na2S → CdS(k) ↓

Kadmiyum Hidroksit'in Teorik Çözünürlüğü



Çinko: Kaplama ve metal işleme endüstrileri, çinko, çelik işleri ve elyaf üretim tesislerinin atıksularında bulunur.
1. Zn+2 + 2OH- → Zn(OH)2(k) ↓

Çinko Hidroksit'in Teorik Çözünürlüğü

Yukarıda bahsettiğimiz ağır metaller ve diğerleri doğada kalıcı tahribata sebep olabilecek, toprak ve su kirliliğine neden olan zehirli atıklardır. Bu ağır metalleri arıtabilmek için ilk olarak yukarıda bahsettiğimiz pH larda hidroksitlerini çökeltmek devamında da uygun filtrelerden geçirip yüksek bertaraf sağlanabilemektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

STANDARD SU VE GAZ BORULARI DIN 2440 NORMU ÇAPLARI - KALINLIKLARI

  1/2" den 20" standard su borusu ebatları

Atıksu Arıtma Tesislerinde Dengeleme Havuzu

Betonarme olarak inşa edilen mevcut havuzumuz iki (2) adet çıkış kapağı bulunmaktadır. İlk kapakta teknik aksaklıkların oluşması durumunda ikinci kapaktan sisteme su beslemesi yapılabilecektir. Ayrıca ikinci kapak çamur susuzlaştırma ve filtrasyon ünitelerine daha yakındır. Bu sayede filtre pres süzüntü suyu ve filtrasyon tanklarının geri yıkama suları daha az iletim borusu kullanılacak dengeleme havuzuna geri boşaltılacaktır.İlk kısım dengeleme havuzu olarak kullanılacaktır. Dengeleme havuzuna gelen atık sular ilk önce sepet ızgaradan geçmektedir. Sepet ızgarada kaba pislikler tutularak sonraki ünitelerin kirlilik yükü azaltılmaktadır. Sepet ızgaradan geçen atık sular dengeleme havuzunda birikmektedir.Dengeleme havuzunun amacı havalandırma havuzuna homojen karışımlı atık su hazırlamaktır. Dengeleme havuzunda debi ve kalite bakımından homojen hale getirilen atık sular, cazibeli olarak, sabit bir debide havalandırma havuzuna geçmektedir. Dengeleme havuzunda yeterli karışımın sağla

Yeni Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği - 2022

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, su kaynaklarının korunması ve su kirliliğinin önlenmesi amacıyla Türkiye'de yürürlüğe giren bir düzenleyici belgedir. Bu yönetmelik, çevre ve insan sağlığını koruma hedefiyle su kirliliğiyle mücadele etmeyi amaçlar. Yönetmelik, atık suların deşarj edilmesi, kimyasal kullanımı, endüstriyel tesislerin faaliyetleri ve tarım uygulamaları gibi konuları kapsar. Su kirliliği kaynaklarını belirlemek, önlemek ve azaltmak için önleyici ve düzeltici tedbirlerin alınmasını sağlar. Ayrıca, su kirliliği ile ilgili faaliyetlerin izlenmesi, kontrolü ve denetimi gibi konulara da odaklanır. Yönetmelik, atık su deşarj standartları belirler ve endüstriyel tesislerin atık su arıtma sistemlerini kurmasını ve işletmesini zorunlu kılar. Bu şekilde, atık sulardaki zararlı maddelerin azaltılması ve su kaynaklarının korunması sağlanır. Aynı zamanda, tarım uygulamalarında çevre dostu yöntemlerin teşvik edilmesi ve kimyasal kullanımının sınırlanması da yönetmelik kapsamındadı