Ana içeriğe atla

Tekstil Atıksularının Arıtılması

Tekstil endüstrisi, Türkiye'de en hızlı gelişen sanayilerin başında gelmektedir. Bu hızlı gelişim, büyük debilerde ve büyük konsantrasyonlarda kirlilik taşıyan atıksuların arıtma gerekliliğini de beraberinde getirmiştir. Tekstil fabrikalarında üretim aşamalarına göre çeşitli bileşim ve miktarlarda atıksular oluşmaktadır. Bu atıksuların büyük kısmı ağartma, boyama ve yıkama işlemlerinden kaynaklanmaktadır. Asit, baz, boya, deterjan, tuz ve kullanılan diğer kimyasallar atıksuda kirlilik yaratan başlıca kirleticilerdir.

Bu çalışmada tekstil endüstrisinin tanımı yapılarak tekstil endüstrilerinin genel prosesleri hakkında bilgiler verilmiştir. Bunun yanı sıra tekstil endüstrilerinin sınıflandırılması yapılmış ve bu endüstrilerden kaynaklanan atıksuların kaynak, miktar ve özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Kirletici parametreler, deşarj standartları hakkında bilgiler sunulmuştur.

Tekstil atksularının arıtım yöntemleri olan mekanik, kimyasal ve biyolojik arıtım hakkında bilgiler verilmiştir. Tekstil endüstrisi atıksularının kimyasal arıtımında genellikle koagülasyon ve flokülasyon işlemlerinde demir, alüminyum gibi +3 değerlikli metaller kullanılır. Koagülasyon ve flokülasyon işlemlerinin amacı; Organik ve inorganik bulanıklığın giderilmesi, renk giderimi, bakteri ve patojen giderimi, alg ve organizmaların giderimi, koku ve tat yapıcı maddelerin giderilmesi, fosfat giderimi, biyolojik oksijen ihtiyacı ve kimyasal oksijen ihtiyacı parametrelerinin giderilmesi, askıda katı madde giderimi, metal giderimidir.

Ayrıca tekstil endüstrisi atıksularının anaerobik ve aerobik biyolojik sistemlerle arıtımları hakkında yeterli bilgiler verilmiş olup, biyolojik arıtmada görev alan mikroorganizmaların büyüme kinetikleri monod eşitliği ile açıklanmıştır.

Sonuç olarak tekstil endüstrisinden kaynaklanan kirletici parametreler, bu parametrelerin arıtım yöntemleri, deşarj standartları vurgulanarak gerekli bilgiler tezimizde sunulmuştur.

Kaynak: www.cevremuhendisleri.com
Tezin Tamamı: http://www.cevremuhendisleri.com/dokuman_arsivi.asp?procid=26&sayfa=1

Yorumlar

  1. merhabalar;
    sanırım verdiğiniz link ölmüş düzeltebilirseniz sevinirim.
    Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

STANDARD SU VE GAZ BORULARI DIN 2440 NORMU ÇAPLARI - KALINLIKLARI

  1/2" den 20" standard su borusu ebatları

Atıksu Arıtma Tesislerinde Dengeleme Havuzu

Betonarme olarak inşa edilen mevcut havuzumuz iki (2) adet çıkış kapağı bulunmaktadır. İlk kapakta teknik aksaklıkların oluşması durumunda ikinci kapaktan sisteme su beslemesi yapılabilecektir. Ayrıca ikinci kapak çamur susuzlaştırma ve filtrasyon ünitelerine daha yakındır. Bu sayede filtre pres süzüntü suyu ve filtrasyon tanklarının geri yıkama suları daha az iletim borusu kullanılacak dengeleme havuzuna geri boşaltılacaktır.İlk kısım dengeleme havuzu olarak kullanılacaktır. Dengeleme havuzuna gelen atık sular ilk önce sepet ızgaradan geçmektedir. Sepet ızgarada kaba pislikler tutularak sonraki ünitelerin kirlilik yükü azaltılmaktadır. Sepet ızgaradan geçen atık sular dengeleme havuzunda birikmektedir.Dengeleme havuzunun amacı havalandırma havuzuna homojen karışımlı atık su hazırlamaktır. Dengeleme havuzunda debi ve kalite bakımından homojen hale getirilen atık sular, cazibeli olarak, sabit bir debide havalandırma havuzuna geçmektedir. Dengeleme havuzunda yeterli karışımın sağla

Yeni Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği - 2022

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, su kaynaklarının korunması ve su kirliliğinin önlenmesi amacıyla Türkiye'de yürürlüğe giren bir düzenleyici belgedir. Bu yönetmelik, çevre ve insan sağlığını koruma hedefiyle su kirliliğiyle mücadele etmeyi amaçlar. Yönetmelik, atık suların deşarj edilmesi, kimyasal kullanımı, endüstriyel tesislerin faaliyetleri ve tarım uygulamaları gibi konuları kapsar. Su kirliliği kaynaklarını belirlemek, önlemek ve azaltmak için önleyici ve düzeltici tedbirlerin alınmasını sağlar. Ayrıca, su kirliliği ile ilgili faaliyetlerin izlenmesi, kontrolü ve denetimi gibi konulara da odaklanır. Yönetmelik, atık su deşarj standartları belirler ve endüstriyel tesislerin atık su arıtma sistemlerini kurmasını ve işletmesini zorunlu kılar. Bu şekilde, atık sulardaki zararlı maddelerin azaltılması ve su kaynaklarının korunması sağlanır. Aynı zamanda, tarım uygulamalarında çevre dostu yöntemlerin teşvik edilmesi ve kimyasal kullanımının sınırlanması da yönetmelik kapsamındadı