Ana içeriğe atla

Arıtma Tesisi Projelerinde Anahtar Personel

Yıllardır süre gelen bir durum hala geçirliliğini sürdürmekte. Arıtma tesisleri proje ve çalışmalarında anahtar personel olarak İnşaat Mühendisi istenmesi durumu.

Geçenlerde İETT'nin ihalesinde karşılaştım. Anahtar personel olarak Çevre Mühendisi isteniyordu. İstanbul gibi büyük şehirlerde bu doğru uygulama sanırım oturmaya başlamış. Son kimya veya biyoloji ile ilgili bir yazıyı okuyalı 15-20 sene geçmiş bir İnşaat Mühendisi'ni arıtma tesisi projesine anahtar personel olarak atamak hangi anlayışın ürünü çözülmesi zor.

Bu yazıyı yazmadan önce gördüğüm son olayı aktarayım. Yer Denizli, Denizli belediyesinin yaptırmayı düşündüğü Doğal Atıksu Arıtma Tesisi işi için ihale ilanlarını kontrol ediyorum, tüm çevre mühendislerinin bildiği gibi doğal arıtma tesislerinde biyolojik yöntemlerle arıtma yapılmaktadır, ve inşaat kısmı diğer tesislere göre çok daha azdır.

Lakin görünen o ki, Denizli belediyesi imar işlerinde çalışan memurlar bundan pek bi haber. Anahtar personel olarak sadece İnşaat Mühendisi yazmışlar.

Herhalde biraz daha süre geçmesi lazım ki, bu eski memurlar emekli olsunda yeni gelenler, arıtma tesisleri yapımında İnşaat Mühendislerinden çok Çevre Mühendislerinin gereksinimi olduğu vargısına vardılar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

STANDARD SU VE GAZ BORULARI DIN 2440 NORMU ÇAPLARI - KALINLIKLARI

  1/2" den 20" standard su borusu ebatları

Arıtma Tesisleri Tasarımında Alman Standardları (German ATV-DVWK Rules and Standards)

Alman Standardları Türkiye ve Dünya’da geçerliliği kabul edilmiş, ampirik yöntemlerle arıtma tesisi boyutlandırması yapılmasına yarayan metodlardır. Aşağıda çeşitli biyolojik arıtma yöntemleri ile ilgili standarların açıklamaları ve DWA tarafından online olarak satılan standardların linkleri verilmiştir. STANDARD ATV-DVWK-A 131E Dimensioning of Single-Stage Activated Sludge Plants Tek Aşamalı Aktif Çamur Tesislerinin Boyutlandırılması Fiyatı : 44.50 € http://www.dwa.de/dwa/shop/shop_english.nsf/Produktanzeige?openform&produktid=P-CBUR-7DDGN5 Bu ATV Standart (1988-90) sadece azot ve fosfor kaldırılması ile olan faaliyet sonuçları bilgi ölçülendirme ve işletimi için geliştirilmiştir. Bu arada, bu tür tesislerin büyük bir sayı bu uygulamadan daha geniş bir veritabanı da bir düzeltme için kullanılabilir toplam edilmiştir. ATV Standart ATV ve sorun-A 131 Şubat 1991, aşağıdaki önemli değişiklikler yapılmıştır: ge...

Atıksu Arıtma Tesislerinde Dengeleme Havuzu

Betonarme olarak inşa edilen mevcut havuzumuz iki (2) adet çıkış kapağı bulunmaktadır. İlk kapakta teknik aksaklıkların oluşması durumunda ikinci kapaktan sisteme su beslemesi yapılabilecektir. Ayrıca ikinci kapak çamur susuzlaştırma ve filtrasyon ünitelerine daha yakındır. Bu sayede filtre pres süzüntü suyu ve filtrasyon tanklarının geri yıkama suları daha az iletim borusu kullanılacak dengeleme havuzuna geri boşaltılacaktır.İlk kısım dengeleme havuzu olarak kullanılacaktır. Dengeleme havuzuna gelen atık sular ilk önce sepet ızgaradan geçmektedir. Sepet ızgarada kaba pislikler tutularak sonraki ünitelerin kirlilik yükü azaltılmaktadır. Sepet ızgaradan geçen atık sular dengeleme havuzunda birikmektedir.Dengeleme havuzunun amacı havalandırma havuzuna homojen karışımlı atık su hazırlamaktır. Dengeleme havuzunda debi ve kalite bakımından homojen hale getirilen atık sular, cazibeli olarak, sabit bir debide havalandırma havuzuna geçmektedir. Dengeleme havuzunda yeterli karışımın sağla...