Ana içeriğe atla

Aktif Çamur Prosesinin Genel Özellikleri


Aktif çamur yöntemi, sisteme gelen atık su içindeki çözünmüş ve çökelmesi zor olan, ayrışabilir organik maddelerin sistemde mikroorganizmalar tarafından besin maddesi olarak kullanılmasıyla arıtılmasını amaçlar. Suyun içindeki organik madde mikroorganizmalar tarafından kullanılırken, çoğalan mikroorganizmalar floklar halinde çökeltilerek ortamdan uzaklaştırılır.

Organik unsurların mikroorganizmalarca tüketildiği aktif çamur havuzu ile mikroorganizma yumaklarının çökeltildiği son çökeltim havuzu birlikte çalışmaktadır.

Reaktör için gerekli mikroorganizma konsantrasyonunu sağlamak ve sabit tutabilmek için son çökeltim havuzundan alınan çamurun bir kısmı tekrar reaktöre geri gönderilir.

Aktif Çamur Prosesi Tasarım Parametreleri

Aktif çamur prosesi en geçerli biçimde bünyesindeki mikroorganizmaların çoğalma kinetiği ile açıklanmıştır. Tasarımın yapılabilmesi için temel kinetik parametrelerden üretilen tasarım parametrelerine sistemin ve atık suyun özelliklerine göre değerler verilmesi gerekir.

Ls = Çamur yükü

Reaksiyon ortamındaki birim mikroorganizma (çamur) kütlesine karşılık gelen organik yükü belirler. Tasarımdaki en önemli parametreyi oluşturan Ls oranı, So Aktif Çamur havuzuna girişteki BOI konsantrasyonu, X reaktördeki mikroorganizma konsantrasyonu, θ hidrolik bekleme süresi olmak üzere aşağıdaki denklemle tanımlanır.

Ls = So/QX 

Reaktördeki askıda katı madde konsantrasyonu (X);

Aktif çamur ünitelerindeki mikroorganizma konsantrasyonu arıtma hız ve veriminde etkili bir faktör olmaktadır. Bu konsantrasyon aktif çamur tankındaki askıda katı madde konsantrasyonu olarak adlandırılır.


Çamur Yaşı (θc)
Reaktörde üretilen mikroorganizmaların sistem içindeki ortalama kalış süreleri çamur yaşı değerini verir.

Hacimsel Yük (VL)
Atık suyun bünyesindeki substratın verileceği reaktör hacmi ile ilgili olup tesis verimi açısından önemlidir. Bu değer artık boyutlandırma da nadiren kullanılmaktadır.


Geri dönüş oranı: (R)
Reaktörde(aktif çamur havuzunda) gerekli çamur konsantrasyonunu sağlamak amacıyla son çökeltim havuzundan reaktöre verilen çamur debisinin proje debisine oranıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği - 2022

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, su kaynaklarının korunması ve su kirliliğinin önlenmesi amacıyla Türkiye'de yürürlüğe giren bir düzenleyici belgedir. Bu yönetmelik, çevre ve insan sağlığını koruma hedefiyle su kirliliğiyle mücadele etmeyi amaçlar. Yönetmelik, atık suların deşarj edilmesi, kimyasal kullanımı, endüstriyel tesislerin faaliyetleri ve tarım uygulamaları gibi konuları kapsar. Su kirliliği kaynaklarını belirlemek, önlemek ve azaltmak için önleyici ve düzeltici tedbirlerin alınmasını sağlar. Ayrıca, su kirliliği ile ilgili faaliyetlerin izlenmesi, kontrolü ve denetimi gibi konulara da odaklanır. Yönetmelik, atık su deşarj standartları belirler ve endüstriyel tesislerin atık su arıtma sistemlerini kurmasını ve işletmesini zorunlu kılar. Bu şekilde, atık sulardaki zararlı maddelerin azaltılması ve su kaynaklarının korunması sağlanır. Aynı zamanda, tarım uygulamalarında çevre dostu yöntemlerin teşvik edilmesi ve kimyasal kullanımının sınırlanması da yönetmelik kapsamındadı

Atıksu Arıtma Tesislerinde Dengeleme Havuzu

Betonarme olarak inşa edilen mevcut havuzumuz iki (2) adet çıkış kapağı bulunmaktadır. İlk kapakta teknik aksaklıkların oluşması durumunda ikinci kapaktan sisteme su beslemesi yapılabilecektir. Ayrıca ikinci kapak çamur susuzlaştırma ve filtrasyon ünitelerine daha yakındır. Bu sayede filtre pres süzüntü suyu ve filtrasyon tanklarının geri yıkama suları daha az iletim borusu kullanılacak dengeleme havuzuna geri boşaltılacaktır.İlk kısım dengeleme havuzu olarak kullanılacaktır. Dengeleme havuzuna gelen atık sular ilk önce sepet ızgaradan geçmektedir. Sepet ızgarada kaba pislikler tutularak sonraki ünitelerin kirlilik yükü azaltılmaktadır. Sepet ızgaradan geçen atık sular dengeleme havuzunda birikmektedir.Dengeleme havuzunun amacı havalandırma havuzuna homojen karışımlı atık su hazırlamaktır. Dengeleme havuzunda debi ve kalite bakımından homojen hale getirilen atık sular, cazibeli olarak, sabit bir debide havalandırma havuzuna geçmektedir. Dengeleme havuzunda yeterli karışımın sağla

STANDARD SU VE GAZ BORULARI DIN 2440 NORMU ÇAPLARI - KALINLIKLARI

  1/2" den 20" standard su borusu ebatları