Ana içeriğe atla

Radyasyonlu Atıksu Arıtma

2013 yılında Fukişima Nükleer Santralinin kirlettiği sular Japon hükümeti tarafından kurulan arıtma tesisi ile arıtılmaya başlamıştı ve biz bunu blogumuzda paylaşmıştık. http://cevremuhendisleri.blogspot.com/2013/10/radyasyonlu-suyu-artma.html

Aradan geçen 10 seneden sonra Japonya Arıttığı Radyasyonlu Suyu Denize Vermeye Başladı.

Son açıklamada, 12 yıl önce Fukuşima'da yaşanan nükleer kazanın ciddi bir felakete sebep olduğu ve büyük miktarda radyoaktif maddenin okyanusa sızdığı hatırlatılarak, "Japonya, atık suyu okyanusa dökerek riskleri dünyanın geri kalanına yayıyor ve gelecek nesillere yara bırakma potansiyeli taşıyor" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada Japonya'nın, okyanusa radyoaktif atık su boşaltma planının güvenli olduğunu ve denize zarar vermeyeceğini henüz kanıtlayamadığı vurgulandı. Ayrıca arıtma tesisinin uzun dönemli güvenilirliği, radyoaktif atık suya ilişkin verilerin doğruluğu ve denetim mekanizmalarının etkinliği gibi uluslararası endişelerin hala giderilmediği belirtildi. Çin'in ise deniz ekolojisi, gıda güvenliği ve halk sağlığının korunması amacıyla gerekli tedbirleri alacağı altı çizildi.

Olayın Arka Planı:

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, 22 Ağustos tarihindeki kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun okyanusa tahliyesine 24 Ağustos'ta başlanacağını duyurdu. Santrali işleten Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) ise yaptığı bir açıklamada, tahliye işleminin yerel saatle 13.00'te başladığını belirtti.

Şirketin planına göre, ilk aşamada önümüzdeki 17 gün içinde 7 bin 800 ton radyoaktif atık su okyanusa boşaltılacak. Toplamda ise Mart 2024'e kadar 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun tahliyesi planlanıyor. Japonya, eleştirilere karşı, tahliye edilecek atık suyun temiz suyla seyreltilmesiyle sudaki radyoaktif materyal miktarının insan sağlığına ve çevreye zararlı kabul edilen limitlerin 40'ta 1'i kadar altında olacağını savunuyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), santralde yaptığı incelemelerin ardından 4 Temmuz'da yayımladığı raporda, Japonya'nın atık su tahliye planının uluslararası güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu bildirmişti. Ancak bölge ülkeleri bu karara eleştiriler getirmişti.

Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem sonrası yaşanan tsunami, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki 4 nükleer reaktörden 3'ünde hasara yol açmış, radyoaktif sızıntılar nedeniyle santral çevresi "tahliye bölgesi" ilan edilmişti.





 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği - 2022

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, su kaynaklarının korunması ve su kirliliğinin önlenmesi amacıyla Türkiye'de yürürlüğe giren bir düzenleyici belgedir. Bu yönetmelik, çevre ve insan sağlığını koruma hedefiyle su kirliliğiyle mücadele etmeyi amaçlar. Yönetmelik, atık suların deşarj edilmesi, kimyasal kullanımı, endüstriyel tesislerin faaliyetleri ve tarım uygulamaları gibi konuları kapsar. Su kirliliği kaynaklarını belirlemek, önlemek ve azaltmak için önleyici ve düzeltici tedbirlerin alınmasını sağlar. Ayrıca, su kirliliği ile ilgili faaliyetlerin izlenmesi, kontrolü ve denetimi gibi konulara da odaklanır. Yönetmelik, atık su deşarj standartları belirler ve endüstriyel tesislerin atık su arıtma sistemlerini kurmasını ve işletmesini zorunlu kılar. Bu şekilde, atık sulardaki zararlı maddelerin azaltılması ve su kaynaklarının korunması sağlanır. Aynı zamanda, tarım uygulamalarında çevre dostu yöntemlerin teşvik edilmesi ve kimyasal kullanımının sınırlanması da yönetmelik kapsamındadı

Atıksu Arıtma Tesislerinde Dengeleme Havuzu

Betonarme olarak inşa edilen mevcut havuzumuz iki (2) adet çıkış kapağı bulunmaktadır. İlk kapakta teknik aksaklıkların oluşması durumunda ikinci kapaktan sisteme su beslemesi yapılabilecektir. Ayrıca ikinci kapak çamur susuzlaştırma ve filtrasyon ünitelerine daha yakındır. Bu sayede filtre pres süzüntü suyu ve filtrasyon tanklarının geri yıkama suları daha az iletim borusu kullanılacak dengeleme havuzuna geri boşaltılacaktır.İlk kısım dengeleme havuzu olarak kullanılacaktır. Dengeleme havuzuna gelen atık sular ilk önce sepet ızgaradan geçmektedir. Sepet ızgarada kaba pislikler tutularak sonraki ünitelerin kirlilik yükü azaltılmaktadır. Sepet ızgaradan geçen atık sular dengeleme havuzunda birikmektedir.Dengeleme havuzunun amacı havalandırma havuzuna homojen karışımlı atık su hazırlamaktır. Dengeleme havuzunda debi ve kalite bakımından homojen hale getirilen atık sular, cazibeli olarak, sabit bir debide havalandırma havuzuna geçmektedir. Dengeleme havuzunda yeterli karışımın sağla

STANDARD SU VE GAZ BORULARI DIN 2440 NORMU ÇAPLARI - KALINLIKLARI

  1/2" den 20" standard su borusu ebatları