2013 yılında Fukişima Nükleer Santralinin kirlettiği sular Japon hükümeti tarafından kurulan arıtma tesisi ile arıtılmaya başlamıştı ve biz bunu blogumuzda paylaşmıştık. http://cevremuhendisleri.blogspot.com/2013/10/radyasyonlu-suyu-artma.html
Aradan geçen 10 seneden sonra Japonya Arıttığı Radyasyonlu Suyu Denize Vermeye Başladı.
Son açıklamada, 12 yıl önce Fukuşima'da yaşanan nükleer kazanın ciddi bir felakete sebep olduğu ve büyük miktarda radyoaktif maddenin okyanusa sızdığı hatırlatılarak, "Japonya, atık suyu okyanusa dökerek riskleri dünyanın geri kalanına yayıyor ve gelecek nesillere yara bırakma potansiyeli taşıyor" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada Japonya'nın, okyanusa radyoaktif atık su boşaltma planının güvenli olduğunu ve denize zarar vermeyeceğini henüz kanıtlayamadığı vurgulandı. Ayrıca arıtma tesisinin uzun dönemli güvenilirliği, radyoaktif atık suya ilişkin verilerin doğruluğu ve denetim mekanizmalarının etkinliği gibi uluslararası endişelerin hala giderilmediği belirtildi. Çin'in ise deniz ekolojisi, gıda güvenliği ve halk sağlığının korunması amacıyla gerekli tedbirleri alacağı altı çizildi.
Olayın Arka Planı:
Japonya Başbakanı Kişida Fumio, 22 Ağustos tarihindeki kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun okyanusa tahliyesine 24 Ağustos'ta başlanacağını duyurdu. Santrali işleten Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) ise yaptığı bir açıklamada, tahliye işleminin yerel saatle 13.00'te başladığını belirtti.
Şirketin planına göre, ilk aşamada önümüzdeki 17 gün içinde 7 bin 800 ton radyoaktif atık su okyanusa boşaltılacak. Toplamda ise Mart 2024'e kadar 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun tahliyesi planlanıyor. Japonya, eleştirilere karşı, tahliye edilecek atık suyun temiz suyla seyreltilmesiyle sudaki radyoaktif materyal miktarının insan sağlığına ve çevreye zararlı kabul edilen limitlerin 40'ta 1'i kadar altında olacağını savunuyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), santralde yaptığı incelemelerin ardından 4 Temmuz'da yayımladığı raporda, Japonya'nın atık su tahliye planının uluslararası güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğunu bildirmişti. Ancak bölge ülkeleri bu karara eleştiriler getirmişti.
Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem sonrası yaşanan tsunami, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki 4 nükleer reaktörden 3'ünde hasara yol açmış, radyoaktif sızıntılar nedeniyle santral çevresi "tahliye bölgesi" ilan edilmişti.
Yorumlar
Yorum Gönder