Ana içeriğe atla

Küresel Isınma ve Kış Neden Gelmiyor

New Scientist ve Nature gibi dünyanın en saygın bilim dergileri, son 5 yıldır yayınlanan tüm baskılarında "Küresel ısınma felaketi geliyor! Eğer küresel ısınmayı önleyemezsek dünyanın sonu gelecek!" uyarılarını yapıyordu. Ancak küresel ısınma, çevreci gruplar haricinde birçok insan tarafından görmezden geliniyordu. Ancak dünya bu yıl felaketin kapıda olduğunu anladı. 2006 yılı dünya genelinde, meteoroloji kayıtlarının tutulduğu 17’inci yüzyıldan bu yana en sıcak 6’ncı yıl oldu. ABD, Avrupa ülkeleri ve Türkiye’de sıcaklıklar mevsim normallerinin ortalama 3-5 derece üzerinde seyretti; daha da kötüsü 2007 en sıcak yıl olacak. İşte dünyayı şaşkına çeviren ve "Kış nereye gitti?”" sorusunu gündeme getiren gelişmeler:

HELİKOPTERLE KAR SERVİSİ
* Alpler’deki kayak merkezleri kar yağmayınca yapay karla idare etmek zorunda kaldı. Almanya, Fransa, Avusturya ve İsviçre’de her yıl 240 milyon turistin kayak yaptığı tesislerde doluluk oranı yüzde 20... Kış Olimpiyatları ve Snowshoe Kayak Festivali’nde pistlere helikopterlerle kar taşınıyor.

MOSKOVA’DA PAPATYALAR
* Rusya’nın başkenti Moskova’da papatyalar ve menekşeler açtı. 40 yıl aradan sonra ilk kez yılbaşında Kremlin Meydanı’na kar yağmadı. Hava sıcaklığı 9 dereceyi buldu. Mevsim normallerine göre, Moskova’da Ocak sıcaklığı -5 derece....

AĞAÇLAR ÇİÇEK AÇIYOR
* Romanya ve Bulgaristan’da sıcaklıklar 15 dereceyi aştı. Fransa’nın Nice kentinde, İtalya’nın güneyinde, İspanya’da ve Yunanistan’da insanlar yeniden denize girmeye başladı. New York’ta sıcaklık 15 derece. Central Park’ta ağaçlar çiçek açtı.

KUZEY DENİZİ RIVIERA OLACAK
* AB Komisyonu’nun raporuna göre, Avrupa’nın kuzeyinde ılıman bir iklim olacak. Bu sayede tarım üretimi yüzde 70 artacak. Kuzey Denizi sahilleri yeni Riviera olacak. İsveç ve İngiltere gibi ülkeler, küresel ısınma nedeniyle avantajlı konuma geçecek.

BARAJLARDA SU % 25 AZALDI
* Geçen Ocak’ta İstanbul’daki 17 su kaynağının yüzde 81.3’ü doluydu. Bu yıl 11 Ocak rakamlarına göre ise doluluk oranı yüzde 56’ya düştü. Baraj ve diğer su kaynakların yüzde 44’ü yağmur beklerken, geçen yıla oranla yüzde 25’lik bir daralma yaşanıyor. Aralık 2005’te doluluk oranı yüzde 63.4 iken, Aralık 2006’da yüzde 58’e düştü. Geçen yıl şubat ve mart ayında gelen yağışlarla birlikte barajlardaki doluluk oranı yüzde 98’e çıkmıştı.

Günde 10 tişört satıyoruz sanki yaz ayında gibi
Küresel ısınma sektörleri de zora soktu. Mantolar, kazaklar soğuk bir kış için hazırlanan tekstilcilerin elinde kaldı, zincir satanlar iş yapamadı... İşte küresel ısınma yüzünden değişen dengeler....

İlyas Kuriş (Damat/Tween/ADV Akmerkez Mağaza Müdürü): Kışlıklarda geçen yıla göre düşüş var. Gerçek anlamda kış yaşanmadığı için kimse kaban, mont, palto gibi kalın ürünler almıyor. Buna karşılık baharlık dediğimiz trikolar gidiyor. Mesela günde 10 tişört satıyoruz. Sanki yaz mevsimindeyiz.

Kazak mont satışı % 40 düştü
Süleyman Orakçıoğlu (İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı ): Kışlıkların satışında yüzde 40’lık düşüş var. Küresel ısınma koleksiyonları değiştirdi. 1.5 kg olan ceket ağırlığını 280 grama düşüren bir teknoloji kullanmaya başladık. Mecburen gömlek hafifliğinde ceket üretiyoruz.

Şubat sonunda yaz sezonu
Nafiz Yılmaz-Elle Ayakkabı Akmerkez Mağaza Müdür Yardımcısı: Satışlar havalarla doğru orantılı. Havalar tüketiciyi çok etkiliyor. Artık botlar pek revaçta değil. Havalar karlı, yağmurlu olsa, kış mevsimi gerçek anlamda yaşansa satışlar daha da artacak. Şubat sonu gibi kışlık sezondan çıkıp yazlık sezona geçeceğiz.

Doğalgaz tüketimi azaldı
İGDAŞ’ın abone sayısı arttı ancak doğalgaz tüketimi azaldı. 2005 sonu itibarıyla abone sayısı 3 milyon 5 bin 927’ydi. 2006 sonunda 3 milyon 317 bin 446’ya yükseldi. Buna karşılık gaz tüketimi azaldı. Aralık 2005’te abone başına tüketim 193.4 metreküpken, Aralık 2006’da 183.685 metreküpe geriledi.

Alıntıdır...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yeni Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği - 2022

Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, su kaynaklarının korunması ve su kirliliğinin önlenmesi amacıyla Türkiye'de yürürlüğe giren bir düzenleyici belgedir. Bu yönetmelik, çevre ve insan sağlığını koruma hedefiyle su kirliliğiyle mücadele etmeyi amaçlar. Yönetmelik, atık suların deşarj edilmesi, kimyasal kullanımı, endüstriyel tesislerin faaliyetleri ve tarım uygulamaları gibi konuları kapsar. Su kirliliği kaynaklarını belirlemek, önlemek ve azaltmak için önleyici ve düzeltici tedbirlerin alınmasını sağlar. Ayrıca, su kirliliği ile ilgili faaliyetlerin izlenmesi, kontrolü ve denetimi gibi konulara da odaklanır. Yönetmelik, atık su deşarj standartları belirler ve endüstriyel tesislerin atık su arıtma sistemlerini kurmasını ve işletmesini zorunlu kılar. Bu şekilde, atık sulardaki zararlı maddelerin azaltılması ve su kaynaklarının korunması sağlanır. Aynı zamanda, tarım uygulamalarında çevre dostu yöntemlerin teşvik edilmesi ve kimyasal kullanımının sınırlanması da yönetmelik kapsamındadı

Atıksu Arıtma Tesislerinde Dengeleme Havuzu

Betonarme olarak inşa edilen mevcut havuzumuz iki (2) adet çıkış kapağı bulunmaktadır. İlk kapakta teknik aksaklıkların oluşması durumunda ikinci kapaktan sisteme su beslemesi yapılabilecektir. Ayrıca ikinci kapak çamur susuzlaştırma ve filtrasyon ünitelerine daha yakındır. Bu sayede filtre pres süzüntü suyu ve filtrasyon tanklarının geri yıkama suları daha az iletim borusu kullanılacak dengeleme havuzuna geri boşaltılacaktır.İlk kısım dengeleme havuzu olarak kullanılacaktır. Dengeleme havuzuna gelen atık sular ilk önce sepet ızgaradan geçmektedir. Sepet ızgarada kaba pislikler tutularak sonraki ünitelerin kirlilik yükü azaltılmaktadır. Sepet ızgaradan geçen atık sular dengeleme havuzunda birikmektedir.Dengeleme havuzunun amacı havalandırma havuzuna homojen karışımlı atık su hazırlamaktır. Dengeleme havuzunda debi ve kalite bakımından homojen hale getirilen atık sular, cazibeli olarak, sabit bir debide havalandırma havuzuna geçmektedir. Dengeleme havuzunda yeterli karışımın sağla

STANDARD SU VE GAZ BORULARI DIN 2440 NORMU ÇAPLARI - KALINLIKLARI

  1/2" den 20" standard su borusu ebatları